Заралии ще споделят книги

Днес поставят първата къщичка от "Малки библиотеки в парка"

Гражданската инициатива се осъществява от електронната платформа "Моята е-Община" с партньорството на община Стара Загора и местният омбудсман Павлина Делчева.
Идеята е да бъдат поставени 10 малки къщички с книги в 10 старозагорски парка. В тях ще се съхраняват книги, които читателите могат да вземат, но могат и да оставят нови, каза за Starazagorautre.bg Люба Маринова-петкова от организаторите. Принципът е "Вземи книга - остави книга", допълни тя. Къщичките са декорирани и украсени от старозагорските деца в инициатива проведена на 1 декември в Деня на будителите.
Петкова допълни, че първоначално къщичките ще бъдат захранени с книги на стойност 1000лв., осигурени от издателство и търговска верига.
По думите й, интересът към книгите се възражда, а в това трудно време, когато книгата е станала едно не толкова достъпно удоволствие, това е начинът да се помогне на хората да останат близки до книгите. Тя се надява, че старозагорци ще пазят, съхраняват и връщат книгите и инициативата ще се развие и до по-крайните квартали.
Откриването на бървата библиотечна къщичка е днес от 12,30 в парк "Пети октомври" в Стара Загора.