Бойко Борисов: Щом е толкова изгоден „Южен поток”, да го спасим

Ако взимаме руския газ от Турция и Гърция, това не е диверсификация, категоричен е премиерът

Да се съсредоточим и да се види, щом е толкова изгоден „Южен поток” - за 400 млн. евро на година, да го спасим. Затова призова от парламентарната трибуна министър-председателят Бойко Борисов, предаде Фокус”.

„Ако е 400 млн. евро на година, това означава половината от 3 млрд. да се изплатят за година – две. Аз съм чул, но по никакъв начин не мога да прочета колко и от коя година ще имаме от преноса на този газ печалба и колко”, заяви Борисов.
Премиерът посочи, че не приема за диверсификация, ако взимаме руския газ от Турция и Гърция. „Ако газта обиколи България и дойде от Гърция диверсификация ли би било?”, запита министър-председателят.

Борисов заяви, че Пламен Орешарски е изпратил писмо до всички министри да спрат дейността по „Южен поток” и приложи съответното писмо, част от което беше прочетено от председателя на Народното събрание  Цецка Цачева.

Ние като парламент ще искаме отговори от Брюксел. „Не би било честно България да не отстоява европейските принципи. Партиите и в ляво, и дясно имат своите права да питат от една страна руската защо тези договори и преговори вървят. Трябва българският парламент да ми постави ясни задачи, за да можем да ги отстояваме и пред ЕК, и пред турска страна. Не приемам от съседна Турция да ни бъде говорено за суверенитета на България. Колегите от БСП, ДПС и Атака са подписали спирането на проекта и това е безспорен факт”, каза още Бойко Борисов.

Никой от нас не е прочел и цифра колко България ще спечели от „Южен поток”, обяви Борисов. Той посочи, че е разбрал за спирането на проекта от изказването на руския президент Владимир Путин в Турция.
„Моля, когато се говори от студиата, да се има в предвид, че решенията на МС, които са взимани са писмени и могат лесно да бъдат прочитани”, призова Борисов.
Министър-председателят призова парламента да проведе конструктивен диалог и да постави конкретни задачи към него във връзка с позицията на България, за да може при посещението си в Брюксел да я представи пред председателятна ЕК, вместо да се чете кой колко е допринесъл или попречил на проекта. „Има няколко въпроси, които ще поставя, би било добре да ми бъдат препоръчани от българския парламент”, заяви Борисов.