Робот намира, пере и сгъва мръсните дрехи

Машината разполага с две ръце, завършващи с щипки и със сканиращо устройство

Американски студенти разработиха идеалния робот-помощник за 280 000 долара. Той открива мръсните дрехи, слага ги в пералнята, след което ги суши и сгъва, пише в. "Дейли мейл", цитирани от БТА. Умната машина дори може да отделя чистото бельо от мръсното. Тя разпознава различните видове дрехи. Разработката е дело на студентски изследователски екип от университета Бъркли в Калифорния. Специалистите създадоха специален софтуер за своя "Персонален робот -2".

Ето как действа той: Първо локализира мръсните дрехи, след това ги събира и ги поставя в кош за пране. Пренася нещата за пране до пералнята и ги поставя в нея. Прибавя прах за пране, програмира машината и изчаква тя да завърши цикъла на изпиране. Пренася чистото пране до сушилнята и я задейства. Сгъва изсушените дрехи или ги поставя на закачалки.

Роботът е рожба на студента Сидхарт Шривастава и на негови колеги. Хуманоидната машина е голяма почти колкото човек и разполага с две ръце, завършващи с щипки и със сканиращо устройство. Екипът разработва устройството от 2010 година.