Лиляна Павлова: Подобряването на условията за бизнес е приоритет на правителството

Правителството полага всички усилия, за да подкрепи работещите предприятия и структури и имаме визия за дългосрочна перспектива

Подобряването на условията за бизнес е приоритет на правителството. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на Българския икономически форум 2014г, съобщиха от пресцентъра на министерството. Павлова подчерта, че важно условие за развитие на бизнеса у нас е стабилната политическа обстановка, добрата комуникация и качествените реформи.

“Правителството полага всички усилия, за да подкрепи  работещите предприятия и структури и имаме визия за дългосрочна перспектива “, категорична беше Павлова.
Регионалният министър посочи, че сред приоритетите на правителството и МРРБ е бързото възстановяване на спрените еврофондове. “Амбицията ни е да отблокираме по-бързо европейските средства, които да стигнат максимално бързо до бизнеса”, заяви Павлова.  Друга важна задача е максимално бързо държавата да започне да усвоява средства и от новите оперативни програми за периода 2014 – 2020 г. “Въпреки, че европейските фондове са допълващи към инвестициите и бюджета те са много важен свеж ресурс, който допринася за развитието на бизнеса и стимулира икономиката на държавата“, каза още Павлова.

На форума министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова посочи, че привличането на повече инвестиции ще стане единствено с подкрепата на държавата. “Публичното –частното партньорство, което за някои хора бе мръсна дума,  трябва да намери своето място”, подчерта още тя.

Лиляна Павлова бе категорична, че законът за публичнo - частното партньорство ще бъде превърнат във финансов инструмент в три направления. Той ще бъде основа за създаването на три национални фонда. Единият ще е Националният фонд за енергийна ефективност, за който вече има определен ресурс и решение да се създаде, и който ще е насочен към обновяване на сградите и внедряване на мерки за енергийна ефективност. Втори подобен фонд ще финансира пътни проекти, за които европейските средства не са достатъчни, а третият фонд ще касае водната инфраструктура в контекста на водната реформа. “С публично-частно партньорство между бизнеса и държавата можем да реализираме редица проекти без да тежим на бюджета“, изтъкна Павлова. Министърът посочи, че трите фонда ще са насочени към големите, малките и средните фирми, за които ще има повече работа, от там работни места и подобряване на икономиката от нараснало потребление.  Министърът съобщи пред бизнеса, че за догодина планираните инвестиции в инфраструктура възлизат на близо 2 млрд.лв.

“Правителството и МРРБ са на ваша страна”, каза още на икономическия форум министър Павлова. Тя бе категорична, че административните пречки ще се намаляват, а инвестиционния процес – улеснява. За пример тя посочи, че със закриването на МИП са премахнати много пречки пред инвестиционния процес у нас и са възстановени редица права на общините.