Рублата се срина

Курсът е нестабилен, бързо се променя

Обезценяването на рублата се ускорява и на валутните пазари от началото на седмицата има признаци за паника, се посочва в анализ на ВТБ банка, цитиран от в. “Ведомости” и "24 часа".

Вчера сутринта обменният курс достигна 54,90 рубли за долар и 67,50 рубли за евро, при положение, че психологическият праг от 60 рубли за едно евро бе преминат съвсем скоро - на 27 ноември.

Курсът е нестабилен, бързо се променя през деня. Вчера за кратко рублата поскъпна, но след часове отново падна. Рекордното снижаване бе отбелязано на 1 декември, когато валутата падна на нивата на кризата от 1998 г.

Според наблюдатели руската икономика затъва във все по-голяма криза, свързана с падането на цените на петрола, все по-голямата изолация заради санкциите на Запада и неяснотите в икономическата политика. Вчера руското министерство на икономическото развитие обяви спад от 0,8% за 2015 г., което ще доведе до намаляване на заплатите, на инвестициите и на търговията. Според предишната прогноза на това министерство се очакваше ръст от 1,2%. Малко по-рано “Морган Стенли” също понижи прогнозата си за руската икономика. Според анализаторите на финансовата институция международните санкции вероятно ще продължат до края на 2016 г. и няма да започнат да бъдат отменяни, както се смяташе, в средата на 2015 г.

Руското финансово министерство също потвърди опасенията, че през 2015 г. икономиката на страната може да се озове в рецесия. Само преди дни Световната банка коригира прогнозата си от 0,3 на 0%.

Според мнозина специалисти всичко това ще се отрази драстично върху жизнения стандарт на неселението. Предполага се, че около 40% от семействата ще бъдат принудени на намалят потреблението си.

Вчера стана ясно, че в страната ще бъдат въведени “продуктови талони”, срещу които най-бедната част от населението да получава хранителни продукти на цени, по-ниски от пазарните.