Два от потенциално опасните язовири в Шуменско преливат

26.9 л/кв. м е количеството паднал дъжд в община Шумен

Два от потенциално опасните язовири в Шуменска област вече преливат. Това са язовир „Кълново“ и язовир „Янково“. „Ако валежите продължат, вероятно ще започне преливане и на язовир „Александрово“, каза за Радио Шумен Наско Канавров от Басейнова диракция.
Радио Шумен припомня, че като потенциално опасни са определени язовирите, които са в близост до неселени места. „Към момента няма риск от наводняване, тъй като водните количества са малки“, допълни Канавров. Ситуацията се наблюдава непрекъснато.
Други четири язовира в Шуменска област също преливат. Това са язовирите „Конево 2“, „Станянци“, „Бяла река“ и „Мингишево“. Язовир „Тича“ се изпуска, нивото е на 7-8 метра от кота преливник. Язовирите „Кълново“ и „Дибич“ преливат, но и при двата водоема няма опасност от инциденти. „Реките са в коритата си“, уточни Канавров.
26.9 л/кв. м е количеството паднал дъжд в община Шумен през денонощието, съобщиха за Радио Шумен от Метеорологичната станция в Шумен. В областта, най-обилни са били валежите в района на Риш – 33.4 л/кв. м. Във Велики Преслав падналият дъжд е 28 л/кв. м, за Върбица – 26.2 л/кв. м, Смядово и Венец – около 22 л/кв.м. На станцията в Царев брод са измерени 23.2 л/кв.м, в Хърсово – 18.1 л/кв.м, и в Нови пазар – 14.4 л/кв.м. Днес се очаква валежите да отслабнат, но утре отново ще вали, като на места - интензивно, уточниха от Метеорологичната станция в Шумен.