Съдът остави в ареста обвинените в радикален ислям

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване

Пловдивският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение "Задържане под стража" на седемте души, задържани при акция на ДАНС и прокуратурата срещу разпространението на радикален ислям.

 От всички седем обвиняеми Ахмед Муса Ахмед, Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Александрина Ангелова и Стефан Димитров днес в съда се яви само Ангелова.
Срещу Ахмед Муса са повдигнати 3 обвинения по чл. 109, ал. 1 от НК, по чл. 108, ал. 1 от НК и по чл. 407 от НК. Останалите шестима са с обвинения по чл. 109 и 407 от НК.
  Съдът намери, че правилно първоинстанционният съд е преценил, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение спрямо седмината. Те са обвинени в престъпления, които са умишлени по смисъла на закона и за които се предвижда наказание лишаване от свобода. 
Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че те са извършили деянията, в които са обвинени. Съдът прецени, че е налице реална опасност да извършат престъпление, ако спрямо тях бъде взета по-лека мярка.
Прокурорът по делото Атанас Гичев пък подчерта, че не са налице прояви на разкаяние у обвиняемите. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.