Обявиха бедствено положение и в Гълъбово

Река Сазлия наводни подстанция, половината град е без ток

В община Гълъбово обявиха бедствено положение, съобщи областният управител и председател на Кризисния щаб Георги Ранов. От цялата област именно там положението е най-тежко заради скъсалата се дига на река Сазлия. Това е причина за наводнение на подстанция Гълъбово, захранваща града и няколко села в региона.

Наложи се поетапно спиране на тока в населените места, захранвани от подстанцията, но по последна информация на повече от 50% от абонатите електрозахранването вече е възстановено. На място работят екипи на РДПБЗН, EVN, МВР и “Напоителни системи”.

След заседанието на Областния кризисен щаб се очаква помощ със специализирана техника от Втора механизирана бригада за укрепване на дигата и отстраняване на проблема. В региона има наводнени няколко къщи и дворове, няма пострадали и бедстващи хора.
На място са вече и военните, но обстановката се усложнява, подчерта Ранов.

Дупката на дигата на р. Сазлия е коло 3 метра, съобщи Пламен Бараков – зам. - кмет на Гълъбово.

Остава бедственото положение в Раднево. То бе обявено снощи със заповед на кмета д-р Юлиан Илчев, който свика и Щаба за изпълнение на Плана за защита при бедствие.Работни екипи следят постоянно двете критични места в града – дигите на реките Блатница и Кумурджа и извършват необходимите дейности. Следи се състоянието на мостовете над р.Съзлия по направление с. Знаменосец.Наводнени са около 50 къщи и дворове в населените места в общината.