Книгата „Българи в Таврия и таврийци в България" бе представена в Добрич

Животът

05-12-2014, 12:15

Снимка:

Ангел Радилов

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дариха книги на сънародниците ни в Молдова

Заралии ще споделят книги

Работи се по проект за изработване на мемориален знак

Инициативен комитет за поставяне на мемориален знак „В памет на таврийските българи" съвместно с РИМ-Добрич, Регионална библиотека „Дора Габе" и Общобългарски съюз "Истина" представиха снощи в Добрич книгата на Атанас Марков „Българи в Таврия и таврийци в България". Това е второ допълнено издание

Георги Чунчуков от инициативния комитет, д-р Димитър Маринов и проф.Тодор Балкански, представиха новото издание на книгата на Атанас Марков „Българи в Таврия и таврийци в Българи”. На срещата присъства съпругата му Петя Атанасова, както и внуците Силвия и Ивелин.

Авторът на предговора на книгата проф.Тодор Балкански заяви, че Атанас Марков трябва да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Добрич”.

Припомняме, че преди една година в Добрич бе основан Инициативен комитет с цел да се отбележи 70 години от доброволното преселване на таврийските българи в България през 1943-1944 год.

Проектът за изработване на мемориален знак ”В памет на таврийските българи” в Добрич е готов и внесен в Министерството на културата за одобрение, заяви Георги Чунчуков.

На присъстващите бе показан откъс от документалния филм на Васил Барков „Един изстрел". Филмът е посветен на съдбата на Мишо Хаджийски, който повежда 2000 българи от Таврия към България в разгара на Втората световна война.