Топла океанска вода подкопава ледените рифове на Антарктика

Ледници в Западна Антарктика може да изчезнат в следващите години

Разтопяването на ледената покривка на Западна Антарктика и свързаното с това повишаване на нивото на океаните се случва по-бързо, отколкото се смяташе преди, пише New Scientist, цитиран от „Фокус“. Две научни изследвания показват, че няколко ледника в Западна Антарктика се топят със скорост, предполагаща, че напълно ще изчезнат в следващите 200 до 1000 години, вследствие на което нивото на океаните ще се вдигне със 60 сантиметра. Това заплашва цялата ледена покривка, тъй като ледниците я стабилизират. Евентуалното й разрушаване би означавало увеличение на морското ниво с 4 метра.

Учени от Центъра за океански изследвания „Хелмхолц“ в северногерманския град Кил са открили някои от факторите, които предизвикват топенето. Оказва се, климатичните модели не предсказват точно процеса на топене и в действителност той се развива по-бързо от очакваното. Изследователят Сунке Смидко и екипът му са анализирали измервания на различни показатели на морската вода, направени от 1975 година досега.

Те са открили, че в последните години под ледения пласт на Западна Антарктика, който покрива океана, попада по-топла и по-солена вода. Тази вода идва от морските дълбини, като движението й нагоре се предизвиква от промяна на въздушните течения вследствие на глобалното затопляне. Все още не е ясно как точно откритието ще промени моделите, но Шмидко предупреждава, че ни очакват лоши новини, тъй като съществуващите модели не отчитат въздействието на по-топлата вода.