Тунджа преля, в Елхово има наводнени улици и дворни места

Прогнозата за Марица е понижаване на нивото

Нивото на река Тунджа край Елхово тази сутрин надмина четириметровия критичен праг и достигна 4 метра 20 см. Паркът е наводнен, залети са няколко улици и дворни места. Екипи на Гражданска защита и полицията са предупредили живеещите в близост до реката, да имат готовност за евакуация. Няма паника в града. Хората разказват, че обстановката не е нова за тях и не се притесняват. Река Тунджа край Ямбол също се покачва и вече е 5 метра, при критични стойности от 6 метра.

„Ситуацията на река Тунджа при Елхово ще продължи да бъде критична в участъка на реката след яз. „Жребчeво”, каза зам.-министърът на Министерството на околната среда и водите Павел Гуджеров. Той се старае да освободи колкото може по-голям обем, поради прогнозните валежи изпускането на водите продължава.

Прогнозата за нивото на р. Марица е, че постепенно ще продължи да се понижава. Остава обаче червен код в участъка при Свиленград и река Тунджа при Елхово. Оранжев код има за река Тунджа при Ямбол и Чарда, река Марица при Воденичене и Харманли и река Сазлийка при Габрово”, допълни още Павел Гуджеров.

„Особено внимание трябва да се обърне на река Тунджа при градовете Ямбол и Елхово, където в резултат на оттичането на реката към нейното устие и наложилото се изпускане на водата се очаква нова вълна около 30 см. В Ямбол максималните критични нива ще бъдат достигнати. В Елхово съществува реална опасност да бъдат залети ниските части на града, земеделски площи спортните площадки около реката”, обясни Павел Гуджеров.