Цецка Цачева: Народното събрание трябва да излъчва стабилност

Председателят на НС призова Слави Бинев да се оттегли сам или ПФ да го оттегли

43-тото Народно събрание е стабилно. Това заяви пред Радио К2 Цецка Цачева, председател на НС от ГЕРБ.

Тя коментира, че когато имаш 8 политически субекта и 8 парламентарни групи, когато е толкова сложна формулата, по която се определя парламентарното мнозинство, за да може парламентът да работи, е нормално да има и такива излъчвания навън за нестабилност. 

Според председателя на Народното събрание, на първо място от парламента се очаква да излъчи една стабилност, която преминава през работещ парламент, и търсейки „златното сечение“ народните представители нямат друга възможност, освен да вървят напред.

Председателят на 43 Народно събрание допълни, че за всяка партия е много важно да намери баланса между тясно партийния интерес и държавния интерес.

„Мисля, че с това, което партия ГЕРБ показа в последните два месеца, след поредните втори предсрочни парламентарни избори на 5-ти октомври, и обществото като цяло може да види един наложен нов стил на политиците, което безспорно за нас е в интерес на обществото. Търсейки златното сечение, в тази плоскост търсим оптималното, преди всичко за държавата, и след това за партията“, подчерта Цачева.

По повод мисията на председателя на 43-тото Народно събрание, Цачева заяви, че : „Аз съм първа сред равни, което първенство ми отрежда повече ангажименти и задължения, отколкото останалите народни представители. Нямам такава лични мисия, защото тя няма как да се впише в образа на една колективна институция, но колективната институция, която имам задължението да представлявам, Народното събрание, безспорно има мисия в тези трудни за държавата и хората времена“.

Председателят на Народното събрания заяви, че след като изборът на Слави Бинев за председател на комисията по култура и медии среща такъв категоричен отпор отвън би трябвало да бъде преосмислен. „Механизмите за това не са много, единият субект е самият председател на комисията по култура и медии да оттегли председателската си роля в тази комисия, другият субект е парламентарната група, която го е излъчила да стори това“, очерта различните варианти Цачева.

Тя каза, че Слави Бинев е поискал лична среща с нея и тази среща ще се състои в понеделник след края на извънредното заседание за обсъждане на първо четене на бюджет 2015.

Председателят на парламента заяви, че една част от представителите на творческата интелигенция, която протестира срещу председателя на комисията по култура и медии, не е запозната в детайли с работата на една такава комисия, защото работата на комисията е освен в контролните функции, които има, да изслуша министър, председател на СЕМ, е по-скоро в законодателната част, да дава мнения и становища, а това не се формира еднолично от страна на председателя или ръководството, това се формира от мнозинството народни представители в комисията. 

Цачева определи като знакови отсъствията от заседанието на комисията по култура и медии, когато се гледаше бюджетът за следващата година, на самия министър на културата и представителите на обществените медии.

„Ако г-н Бинев не разчита тези знаци, бих била много учудена как очаква да работи, силово ли ще работи в една демократична институция, спрямо тези културни институции, с които той е длъжен по правилник да бъде в много тесни взаимоотношения“, коментира първата дама председател на Народното събрание.

„Ако трябва да се протестира срещу конкретна личност, той протестът не трябва да бъде към момента, в който е избран за народен представител, а тогава, когато политическата сила го е издигнала, включила в съответна листа и то на място, от което има очакване, че той като естествен ход от изборите, и резултат, ще бъде народен представител. Тогава е мястото за реакцията на обществото. Тогава, когато един кандидат на партия или коалиция е избран за народен представител, това означава, че зад него има определен брой български граждани, избиратели и като такъв той има правото да бъде член на колективния орган на Народното събрание“, подчерта Цачева.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"