Кирил Домусчиев: КРИБ са „против” протести и „за” Бюджет 2015

Мисията ми е България да стане по-добро място за правене на бизнес

Мисията ми е да направя България едно по-добро място за правене на бизнес и място, което е атрактивно за привличане на инвестиции. Това заяви Кирил Домусчиев, председател на УС на КРИБ, в ефира на „Радио К2.“

„Това е много важно и нашите деца един ден да не се срамуват, че са българи и живеят в България”, категоричен беше председателят на КРИБ. Той продължи, че се надява „гласът на бизнеса” да бъде с по-голяма чуваемост и от политици, и от синдикати. 

Кирил Домусчиев заяви, че позицията на КРИБ е, че бюджетът в голяма степен е добър, той е консервативен, попада в рамките на разбирането на Конфедерацията за бюджета в ситуацията, в която се намира страната, така че КРИБ подкрепя бюджета и пледира за устойчивост, стабилност и предсказуемост. 

Домусчиев продължи, че има малки забележки относно обвързването на минималната работна заплата от фиска и неувеличаването на сегашния максимален осигурителен праг, но това е било обсъдено с Бюджетната комисия. 

„Относно протести ние сме категорично против в сегашната ситуация, защото нямаме интерес в държавата да има сътресения, напротив, на нас ни трябва една стабилност, това е добре и за хората, защото виждате какво беше толкова време без правителство”, категоричен беше председателят на КРИБ. 

Домусчиев подчерта, че бизнесът се нуждае от стабилност и предсказуемост независимо дали управляват леви, десни или коалиционни правителства. Той заяви, че времена без правителство и без да може да се взимат решения и да се правят реформи не са от полза за държавата.

Председателят на КРИБ заяви, че бизнесът се нуждае от реформи и ще настоява правителството да ги извърши, а в бюджета за следващата година се вижда, че са заложени реформи.

По думите на новоизбрания председател на КРИБ, организацията расте и се надява да успее да привлече повече фирми, като членове и съответно КРИБ да подпомага техни идеи, виждания и инициативи. „Само за последните няколко дни вече има над 50 фирми, които са изявили намерение и най-вероятно ще имаме доста работа на следващия Управителен съвет за приемането на тези членове, защото знаете, че това става с референции, с внимателен преглед на досието на тази фирма, така че и като брой членове организацията ни расте, но също така имаме идеи с колегите и за определени реформи в администрацията, за да може нашата администрация да бъде още по-полезна на бизнеса, по-експертна и да повишим нивото на услугата, която предлагаме на нашите членове”, подчерта Кирил Домусчиев.

По повод заявеното от Владимир Путин спиране на проекта „Южен поток”, Домусчиев изрази мнение, че страната ни е разменна монета в една голяма политика и в случая е потърпевша. Той продължи, че „Южен поток” е един проект, който според бизнеса е полезен за България, не само заради бъдещите приходи, а и заради стабилността на газовите доставки. От друга страна проектът ще донесе много работа за български фирми, общини, пристанища и т.н., затова е важно той да се реализира. Кирил Домусчиев подчерта обаче, че ние сме член на ЕС и не можем да не се съобразяваме с европейските изисквания и закони.