Бизнесът скочи срещу новите - стари мерки за контрол върху акцизните стоки

Връща се отмененото от кабинета „Орешарски” изискване за измервателни уреди при производството на акцизните стоки

Връща се отмененото от кабинета „Орешарски” изискване за измервателни уреди при производството на акцизните стоки. Горещи спорове по темата между бизнеса, законотворците и Митниците се разгоряха в бюджетната комисия. Идеята е да се възстанови контролът върху големите производители на такива стоки. Бизнесът обаче възрази остро, изтъквайки, че тази мярка ще ги затрудни сериозно.

От „Булгартабак” обявиха, че ако бъде възстановена тази мярка, чийто срок за влизане в сила е 31 март 2015 г., те ще затворят производството. За целта производителите трябва да монтират броячи, които да отчитат всеки къс цигари, както и уреди, измерващи алкохола. Цанка Кемалова от Булгартабак холдинг се оплака, че предложението е представено на бранша току-що. „На първо четене предложението е нещо по-страшно от роман на Стивън Кинг”, изтъкна тя. Според Кемалова въвеждането на тези броячи отнемало месеци. Трите дружества на „Булгартабак холдинг”, които са данъчни складове и осигуряват поминък на няколко хиляди души, ще трябва да затворят на 31 март, предупреди тя. Според нея спорното изискване е с цел да се осигури конкурентно предимство на чуждите фирми.

Само за един месец от въвеждането на тази система при горивата приходите са в размер на 37 милиона лева, по данни на шефа на митниците Ваньо Танов. Що се касае за тютюна той обясни, че съществува кантар за измерване на балите с тютюн. Другата точка за контрол представлява четящо устройство с баркод, с което се маркира произведеното. Цигарите, които са брак, моментално отиват за така наречения шкарт, обясни Ваньо Танов. Той посочи, че няма да има допълнителни разходи за бизнеса. Според него всяка пакетажна машина за тютюневи изделия има брояч, но нашите производители го сваляли. Попитан каква е загубата за държавата от отмяната на измервателните уреди, Танов каза: „Не смея да посоча числото”.

Бившият финансов министър в предишния кабинет Петър Чобанов, който отмени наредбата за измервателните уреди, обясни пред комисията, че никой не оспорва нуждата от контрол. По думите му, когато се налагат допълнителни тежести върху бизнеса, промените трябва да се обсъдят с бизнеса и да се види как ще му се отразят тези изменения. Той настоя в Бюджет 2015 да се заложат очакваните приходи от акциз след въвеждане на мярката.
„Очакваме по-висок резултат в акцизите”, изтъкна депутатът и допълни, че такъв резултат в момента не се виждал. Не очаквам, че прекаленият контрол ще доведе до кой знае колко допълнителни приходи, категоричен бе Чобанов.