Водното ниво в язовир „Жребчево” пада с приблизително 7- 8 мм на час

Ако се наложи изпускане от „Копринка”, който вчера беше е пълен на 98%, „Жребчево” със сигурност до вдругиден вече ще може да поеме тези води

„Притокът в язовир "Жрабчево" в момента е около 80 кубика, изпускаме 150 и водното ниво пада с приблизително 7- 8 мм на час”, заяви пред Агенция „Фокус” инж. Валентин Славов, главен инженер в „Напоителни системи” и добави, че вече нивото е под критичната точка, до която бяха останали 25 см, за да се задейства клапата. „След това ще започнем да намаляваме, защото ако сваляме много бързо водното ниво има опасност за деформация на язовирната стена”, обясни той. Славов допълни още, че ако се наложи изпускане от язовир „Копринка”, който вчера беше е пълен на 98%, язовир „Жребчево” със сигурност утре или вдругиден вече ще може да поеме тези води. Това, което прогнозирахме като водни нива да се случат в Елхово и в Ямбол беше на база на това, което идва от язовира, но тъй като продължава допълнително да се оттичат водите от водосбора след язовир „Жребчево” в Елхово вместо към обяд, високите нива бяха реализирани още рано сутринта”, каза той и добави, че може би още 10-тина см ще се покачи нивото и след това ще започне да пада.
НИМХ и Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” имат изградени пунктове край язовир „Жребчево” и язовир „Копринка”, нашите хора също ги следят, каза още инж. Славов.
Инж. Славов обясни, че по река Марица са минали водни нива кота 500, което е над 1350 куб метра в реката, така че нивото започва постепенно да спада и върхът е преминал. „Ще има някакво задържане, но вече ще вървим към подобряване”, добави той.