Съдебната сага със застрояването на Кара дере продължава

Въпросното градоустройствено решение обхваща общо 143.5 хектара земеделски земи

Административен съд образува дело по протест от Окръжна прокуратура против решение на Общински съвет Бяла, с което е одобрен ПУП-ПР за имоти в землището на общината и в местност "Кара дере". Съдът изиска незабавно административната преписка от местния парламент и предстои да насрочи дата на откритото съдебно заседание.

Според прокурор Силвиян Иванов решението, с което е одобрен ПУП-ПР на зона за отдих "Бяла-север" за поземлени имоти в землището на община Бяла и в местност "Кара дере" е издадено в нарушение на материалния закон и административно производствените правила. Въпросното градоустройствено решение обхваща общо 143.5 хектара земеделски земи и предвижда изграждането на ваканционни и вилни селища, обекти за широко обществено обслужване и обекти на инженерната инфраструктура.

Прокурорът твърди, че ПУП-ПР на зона за отдих "Бяла-север" е одобрен в грубо нарушение на установените към онзи момент императивни изисквания на ЗООС /Закон за опазване на околната среда/ и е без задължителната за планове и програми в областта на устройственото планиране и земеползване, екологична оценка.

В нарушение на ЗУТ заданието за изработване на проект за плана не е внесено в Министерство на околната среда и водите за съгласуване и преценяване на необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда.