Патриотите предлагат мерки срещу битовата престъпност

От Патриотичния фронт са получили разбиране от министъра на правосъдието

Патриотичният фронт предлага мерки за ограничаване на битовата престъпност, стана ясно на брифинг на съпредседателите на коалицията Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, предаде репортер на Bulgariautre.

Валери Симеонов обясни, че е била проведена среща с министъра на правосъдието Христо Иванов, като първият основен въпрос е огромната по мащабност битова престъпност. „Битовата престъпност е характерна за малките населени места. Най-силна е там, където има по-големи общности от определен етнос. Получихме пълното разбиране на министъра както по поставените въпроси, така и по желанието да се предприемат спешни мерки, за да се ограничи тази престъпност”, добави Симеонов.
Той заяви, че министър Иванов е направил предложение за съставяне на комплексна програма за решаването на въпроса с престъпността.
Валери Симеонов подчерта, че тази програма ще стане реалност след съставянето на съвместна работна комисия с представители на Министерство на правосъдието, МВР и прокуратурата.

Красимир Каракачанов добави, че българското гражданство е било силно ограничено и редуцирано по времето на кабинета „Орешарски”. „Става въпрос за етническите български общности, които получаваха гражданство на базата на своя български произход. Правителството на Пламен Орешарски не само силно ограничи разглеждането на преписки за българско гражданство на етнически българи, но започна да изисква документи, които няма как да бъдат предоставени. Стигна се до парадокса, че бяха спрени може би над 10 000 подобни преписки последната година и половина”, подчерта Каракачанов.
По неговите думи идеологията на Патриотичния фронт е патриотична – не е нито ксенофобска, нито расистка или каквато и да било друга.

Във връзка с предложението на здравния министър Петър Москов Спешната помощ за роми да бъде придружавана с охрана, Красимир Каракачанов коментира: „Това население не плаща здравни осигуровки – до 90 %. В същото време има много случаи, при които линейки се викат за това, че някой се е напил и го боли главата, защото пие ментета. След това лекарите отиват и биват бити. Вие преценете ако все пак трябва да защитите достойнството на професията, няма ли да вземете мерки колегите ви в „Спешната помощ”, които така или иначе не достигат, да бъдат малтретирани от хора, които първо не плащат социални осигуровки, и второ – смятат, че могат да бият българските лекари”.
По неговите думи решението е борбата с престъпността, защото според Наказателния кодекс това е инкримирано деяние. „Когато нападнеш лекар, трябва да бъдеш съден и наказван. Лекарят, който идва да ти спасява живота, се оказва, че идва да ти помага, защото ти си пил ментета, боли те много главата и повръщаш или си бил жена си или някой от сътрапезниците си, и той трябва да става едва ли не арбитър на подобни пиянски изпълнения”, допълни Красимир Каракачанов.