Спортното министерство спря проекти за 1 000 000 лева, за още 9 млн. лева висят

Реновират басейн на гола поляна

Девет милиона лева, заделени за спортни обекти, висят и не е ясно колко ще бъдат усвоени. Парите са от отпуснати 20 мил. лева на Министерството на младежта и спорта (ММС) по прочутото ПМС 19 на кабинета „Орешарски” за програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите", пише в. Труд.

Проектите на спортни бази са 102 в 44 общини. Срокът е до края на годината, а сега в министерството има документ за свършена работа за 10 млн. лева, които ще бъдат разплатени, сочи спешната проверка, назначена от министър Красен Кралев. Вече са спрени 4 проекта за 1 млн. лева, а много бързо трябва да стане ясно какво се случва с останалите за 9 млн. Експерти на ММС ще продължават да обхождат обектите, за да се вземе решение преди приключване на финансовата година.

В Антоново са кандидатствали за реновиране и изграждане на спортен комплекс с басейн, а там в момента има изкоп, поляна и гора. Община Мадан има проект за спортна зала, но няма достъп до проекта поради липса на път. При кандидатстването не е взето предвид, че трябва да се отчуждават частни земи, което прави работата невъзможна за изпълнение в срок. В няколко села в община Гоце Делчев (Брезница, Лъжница, Корница, Буково), парите не са достигнали за предвидените спортни площадки и проектантът съкратил арматурата, за да влезе в количествено-стойностните сметки. За с. Ябланово, Община Котел, в ММС получили доклад от надзора, че работата върви по план, а обектът е още гола поляна. В село Божурово, Община Добрич все още не е започнал строеж на спортна площадка, но и за този обект има доклад от надзорника, че сроковете се спазват.


Потърсен за коментар, министър Красен Кралев отбеляза, че много бързо трябва да се изясни кой колко взема.
Държавата ни е направила труда да отпусне 20 млн. лева за строеж на спортни обекти. Но едните работят, а другите крадат- каза още министър Кралев и добави: "Трябва бързо да поемем отговорността кои обекти по колко пари ще получават".
"Някои са се справили блестящо, но други, да кажем, будят недоумение". По думите на министъра има отличници, и то с национално значение – стадионите във Враца и Велико Търново, покритият басейн в Кърджали. Други са изпълнявали коректно задълженията, но не им стига времето. Те могат да разчитат на пълно съдействие и ще получат финансиране до размера на изпълнената и отчетна работа. Прекратените 4 обекта за общо 1 млн. лв са заради установена тотална невъзможност за изпълнение.
"Не можем да сложим подпис за изплащане, без да сме проверили- каза още Кралев.- А и не трябва да ощетим нито една община, която си върши добросъвестно работата", добави още той.