Даниел Митов: Подкрепяме редуцирания бюджет за отбрана

Ще се справим с това, което ни е предоставено, увери министърът

Външно министерство за последните години е едно от министерствата, на което постоянно му бива редуциран бюджетът. Разбираме какво е финансовото състояние на държавата и ще се справим с това, което има. Това коментира пред журналисти в парламента министърът на външните работи Даниел Митов, предаде репортер на Bulgariautre.
„Подкрепяме бюджета, няма драми в цялата ситуация и ще се справим с това, което ни е предоставено”, добави министърът.
Той обясни, че от 2009 г. насам бюджетът е редуциран с 2,5 %. „В момента бюджетът на външно министерство е номинално увеличен. Вътре са включени пари за членство в различни международни организации и програмата за развитие. Това са целеви средства и няма как да бъдат изчислявани като част от бюджета, с който външно министерство ще разполага за себе си. Ще трябва да се справяме в доста тежка финансова ситуация. И останалите министерства не са в по-добро положение”, посочи Даниел Митов.
Той подчерта, че ще трябва да се правят реформи по отношение на функционалността на дипломатическата ни служба, както и консулските услуги. „Ще трябва да ги направим по-ефективни, така че да изразходваме малък брой средства. Може и да се наложи продажба на сгради”, уточни министърът.

Митов коментира, че няма изразени проблеми от НАТО относно орязването на бюджета на отбраната. „Поели сме ангажимент в доста дългосрочен план и постепенно ще обмисляме възможността за това как може да се увеличава бюджетът за отбрана”, поясни той.

По отношение на това дали ще имаме отговор към изявлението на Путин, че България е проблемът за „Южен поток”, външният министър Даниел Митов заяви: „Ние вече имахме отговор и той е много ясен. България не може да е проблем за „Южен поток”. България е направила всичко, което е трябвало да направи и е взела много ясна позиция. Ако „Южен поток” се изгражда, трябва да се изгражда по европейските правила и България трябва да печели от него. След доклада на премиера имаме големи резерви по отношение на полезността на „Южен поток”. Поискали сме от ЕК да продължи разговорите по темата и вече ще зависи от тези преговори какво ще се случи с проекта. Не приемам обаче България да бъде обвинявана за каквото и да било – още повече по този начин”.