На извънредно заседание депутатите гласуват бюджета за 2015 г.

Заложеният дефицит е 3%

Като точка единствена на днешното извънредно пленарно заседание депутатите ще гласуват на първо четене Законопроект за държавния бюджет на Република България за 2015 г.
Проектът за бюджет за 2015 г. предвижда дефицит до 3% от БВП и забавяне на темпа на икономически растеж до 0,8%. Планира се увеличение на пенсиите с 1,9% от 1 юли по швейцарското правило и увеличение на максималния осигурителен доход на 2600 лева. Не се предвижда изменение на данъците.

Прогнозираният бюджетен дефицит е от 3 процента. Очаква се минимален ръст на икономиката от 0,8 на сто и още по-малък ръст на инвестициите – 0,1 процента.
Министърът на финансите Владислав Горанов каза, че заложените параметри връщат финансовата стабилност в държавата. Той информира, че ако свръхдефицитът от тази година не мине границата от 3,5 на сто, Европейската комисия няма да започне наказателна процедура срещу България.

Предвижда се минималната работна заплата да е 380 лева.
В рамките на следващата година правителството ще има възможност да изтегли нов заем в размер от 8 милиарда лева, но към 31 декември 2015 г. дългът може да е повече от 24,5 милиарда лева, което е само с 2 милиарда повече от нивото му сега.
Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова заяви, че проектобюджетът за догодина е бюджет на възможното. Тя очаква недоволство във всички сфери, защото една от основните мерки е 10% намаление на средствата за работна заплата на абсолютно цялата държавна администрация – министерства, ведомства, включително общини, извън делегираните дейности на училища и здравеопазване.