ВСС: Има гнили ябълки в съдебната система

Магистратите решават за случая „Ченалова” до 17 декември

Има гнили ябълки в съдебната система, както във всяка друга обществена сфера и те трябва да се чистят. Това каза председателят на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров след днешното заседание на кадровия орган, предаде bTV.

На него беше изслушана и съдия Румяна Ченалова, която беше директно обвинена от френския посланик Ксавие дьо Кабан в съучастие при кражбата на фирма. При магистрата попаднаха и ред дела на Делян Пеевски и Цветан Василев.

Този скандал, както и съмненията около случайното разпределение на съдията по делото за несъстоятелността на КТБ даде повод на някои критици на Висшия съдебен съвет да поискат радикални промени. Лидерът на ДСБ Радан Кънев даже поиска оставката на ВСС.

„Ние ще вземем решение на базата на фактите, които установим, независимо дали това удовлетворява френския посланик или не, но пък борбата с гнилите ябълки е нещо, което перманентно трябва да се върши”, заяви Ясен Тодоров.

До 17 декември трябва да има становище, решиха кадровиците на заседанието на ВСС по-рано днес. От етичната комисия дотогава ще събират информация от 4 източника.