Валери Симеонов: ПГ на Патриотичния фронт оттегля Слави Бинев от председателското място в Комисията по култура и медии

Патриотите няма да предлагат своя кандидатура за нов председател на комисията

Създаването на напрежение в настоящия момент, независимо доколкото то е основателно, неоснователно, доколко е мащабно и режисирано, не би трябвало да продължава. Поради това днес беше насрочено заседание на ПГ на Патриотичния фронт и беше поставен на разискване въпросът за избора на г-н Бинев като председател на Комисията по култура и медии. На заседанието г-н Бинев изложи своето мнение по въпроса. Той е изключително омерзен, той приема всичко това като изключително грозна атака срещу неговата личност, защото той не е получил абсолютно никакво основателно твърдение за това, че той трябва да освободи този пост. Това каза съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов, предаде репортер на Bulgariautre.

„Независимо от това, той счита, че това е въпрос на лично човешко достойнство, каквото напоследък много рядко се среща – особено в българската политика. Поради това г-н Бинев си подаде оставката пред парламентарната група и ПГ взе решение да оттегли Слави Бинев от председателското място в Комисията по култура и медии, което ще направим по законовия път съгласно правилника в най-скоро време”, обясни Симеонов.

Той припомни, че проблемът се инспирира около избора на Слави Бинев за председател на Комисията по култура и медии от българското Народно събрание. „С решение и пълна подкрепа на всички народни представители г-н Бинев преди 12 дни беше избран за председател на Комисията по култура и медии. Скоро след това станахме свидетели на едни действия, които бяха насочени срещу този избор. Беше подхваната и до момента се води изключително грозна и унизителна кампания за опетняването на името на г-н Бинев, без това да бъде подкрепено от каквито и да било аргументи”, заяви Валери Симеонов.

„Хората, които протестираха срещу г-н Бинев, отказаха среща както с него, така и с ръководството на ПГ на Патриотичния фронт”, добави той.

Симеонов пожела на всички представители на медиите и на културата следващият председател на тази комисия да има в програмата си сериозния ангажимент да увеличава средствата за българската култура, да увеличава участието, процента на български произведения в медиите и да има такава ясна и конкретна програма, каквато, по думите му, е заложена в програмата на Патриотичния фронт. „Странно защо през целия този близо двуседмичен дебат от едната страна имаше само крясъци и никой не погледна нито за това, че г-н Бинев е представител на Патриотичния фронт и ще изпълнява програмата на Патриотичния дронт, нито за това доколко законност и основателност имаше в техните действия. Въпрос на достойнство и морал”, подчерта Валери Симеонов и допълни, че патриотите няма да предлагат своя кандидатура за нов председател на комисията.