Парламентът обсъжда бюджета на НЗОК за 2015 г.

Предвижа се нови аптеки да могат да бъдат откривани, само където няма налични

Депутатите обсъждат на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2015 г., предаде репортер на Bulgariautre.

Здравният министър Петър Москов обясни, че се предвижда възможността за нови лечебни заведения по договор с касата да е максимално ограничена. „Концентрираме се към подобряване качествата на съществуващите”, увери министърът.

Той добави, че едно от предложенията, които Министерски съвет ще внесе, е свързано с това нови аптеки да могат да бъдат откривани, само където няма налична аптека или ако се касае за денонощна аптека.

След разговори с Български лекарски съюз и НЗОК ще се работи за отмяна на някои от дейностите по наредба, която се отнася до основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Има дейности, които в момента са задължения на болниците, а целта е да бъдат извадени в доболничната помощ, обясни Петър Москов.

По отношение на лекарствената политика министърът подчерта, че ведомството е в изключително напреднала процедура по подписване на рамково споразумение с фармацевтичната индустрия, която да касае какво ще бъде финансирано и в какви обеми за години напред.

Управителят на НЗОК Румяна Тородова заяви от парламентарната трибуна, че бюджетът за догодина е с 252 милиона повече спрямо първоначалния за 2014 г.

Тя изрази надежда, че мерките на здравния министър Петър Москов ще проработят, защото само при тях може разликата да се стопи и дори да могат да се изпълнят други закономерности, които се наблюдават в медицината. „Те се наблюдават само в медицината и не можем да ги отминем”, заяви тя, като даде за пример, че онкоболните през 2012 г. са около 24 000, през 2013 – 33 000, а през 2014 – 42 000. „Един онкоболен с диагностика лечение като дейност и лекарствена терапия струва на касата около 8000 лева годишно. Ръстът само за онкология на годишна база е около 70 млн. лева, който не можем да спрем”, уточни Тодорова.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов заяви, че се отделят повече пари в бюджета на НЗОК през следващата година. „Най-големият проблем на този бюджет е, че ги няма медицинските цели. Как с финансовия инструментариум постигате медицински цели, за които говорим? Целите не ги виждаме като приоритетно финансиране в предложения бюджет”, добави той.

Адемов поясни, че най-сериозните реформи са правени при дефицит на средства. „Не виждаме медицинските цели, подкрепени с финансов ресурс за реализирането им. Натоварвате бизнеса. Къде е реформаторският подход? Това ли е реформата – да натоварите бизнеса със 150 милиона повече”, попита Хасан Адемов.