Росен Плевнелиев: Българската книга е оцелявала през вековете и е давала път на надеждата

Мисия София

09-12-2014, 13:44

Снимка:

президенство

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Панаир на книгата отваря врати днес в София

Рекорден брой изложители на Панаира на книгата

Докато я има книгата, ще ни има и нас, убеден е президентът

От векове, написаното определя съдбата на народите, словото е спасявало българския народ неведнъж, в светли дворци, но и в тъмни килии, българската книга създавана, писана и преписвана, тя е оцелявала през вековете и е давала път на надеждата, за нашите прадеди. Това каза президентът на Република България Росен Плевнелиев при официалното откриване на 42-рия Международен панаир на книгата, предаде Агенция „Фокус“.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че докато я има книгата, ще ни има и нас. „Във времена на бездържавност, във времена на робство, българската писменост, език, духовност и традиции са ни спасявали. Те са ни възраждали. Нека обичаме и пазим българската книга и нека се отворим за познанието, което идва от целия свят. Това е смисълът на този панаир“, посочи Плевнелиев.

„Всички знаем, че образованието и културата са именно онези фактори, които носят прогреса и благоденствието на всяко общество, не парите, а духовното богатство и развитие. ето защо не бива да си затваряме очите за някои негативни тенденции“, каза още държавният глава. По думите му, за поредна година в Софийския международен панаир на книгата ще вземат участие рекорден брой изложители, а съпътстващите събития, сред които и Софийският литературен фестивал отново ще се превърнат в истински празник на културата.