Увеличиха изпускането на яз. "Копринка" с още 25 куб. м/секунда

Няма опасност от преливане на съоръжението

До 16.00 часа от яз. „Копринка“ са били изпускани 88 куб. м в секунда вода в река Тунджа и 12 куб. м в секунда през ВЕЦ-а. Притокът на вода е 100 куб. м в секунда, съобщиха от община Казанлък.
Вследствие на обилния дъжд и притока, който се е повишил на 120 куб. м/секунда, е било увеличено изпускането на вода от язовира на 108 куб. м/секунда в река Тунджа и 12 куб. м/секунда през ВЕЦ-а.
До 7.30 часа на 9 декември за 24 часа падналият дъжд е 11.7 литра/квадратен метър. От 7.30 часа до 15.30 часа количеството дъжд е 4.5 литра /квадратен метър.
Създаден е Кризисен щаб. Няма никаква опасност от преливане на яз. „Копринка“. Полицейски патрули дежурят по възловите места, но към момента няма спиране или ограничение на движението.
Изисква се повишено внимание от страна на водачите на МПС.
Инж. Георги Ранов - областен управител на Стара Загора и председател на Кризисния щаб предупреждава за бдителност, въпреки липсата на предвиждания за приливна вълна. Желателно е да се проявява бдителност при движение по пътищата в региона за ненавлизане в залети участъци от пътните платна.
Гражданите на областта ще бъдат своевременно информирани за нивото на водния обем на язовир Копринка.
На територията на областта най-големи количества дъжд днес са паднали в община Чирпан - 25 л/кв.м., в Стара Загора валежите са достигнали 24 л/кв.м.