Десетки дворни места, мазета и приземни етажи са наводнени в община Мъглиж

Обявено е бедствено положение

Следствие на падналите интензивни валежи през последните дни и изпускането на яз. „Копринка” на територията на Община Мъглиж са нанесени значителни щети и силно е нарушен нормалния ритъм на живот на населението.

Най-сериозни са пораженията в селата Ягода, Тулово, Зимница и Юлиево следствие на високото ниво на река Тунджа и покачването на подпочвените води, информират от общината. Наводнени са десетки дворни места, мазета и приземни етажи на къщи в изброените села някои от сградите са компрометирани. Активизирани са свлачища по общински път от град Мъглиж до село Селце и общински път от разклона на главен път 1-6 от РПМ от село Ветрен до село Сливито. По Общински път от разклона на главен път 1-6 от РПМ от село Ветрен до село Сливито има пропаднал участък от пътното платно с дължина около 30 метра, движението е ограничено в едната лента, като продължава пропадането на пътното платно.
Във връзка с извънредната ситуация е въведен в действие „Общинския план за защита при бедствия". Щабът за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия е преминал в готовност за непрекъснат режим на работа до следващо нареждане. Предприемат се спасителни и неотложно-аварийно възстановителни работи. Организират се и се сформират екипи от състава на Общинска администрация за проучване на обстановката и предприемане на конкретни действия. Общината има готовност за организиране и провеждане на евакуация на застрашени хора в засегнатите райони съвместно с ОД на МВР – Стара Загора. Началникът на полицейския участък в Мъглиж организира охраната и обществения ред на територията на засегнатите райони за предотвратяване на мародерства и други прояви от подобен характер. От общината информират, че при отказ на доброволно напускане на района на бедствието и на опасни за живота на гражданите сгради, ще се извърши принудително извеждане, евакуиране, на същите от екипи на полицията и екипите от ЕСС. Гражданите в такъв случай ще бъдат настанявани в определените за целта обществени сгради или други.
Срокът на действие на бедственото положение ще е в сила до ликвидиране на последствията от наводенението, но не повече от 30 дни от датата на обявяване.