Бившият шеф на ДАНС Петко Сертов тръгнал с чужда кола, теглил е пари (обновена)

Издирването му продължава, участва и ДАНС

Изчезналият бивш шеф на ДАНС Петко Сертов още не е открит. Това съобщи на пресконференция главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Сертов е теглил пари преди да изчезне. Тръгнал е с Опел „Астра“, светлосива, с номер СА2987РМ. Колата не е негова, но я ползва. Обичал да шофира из затънтени места, когато е разстроен. Няма данни за посоката, в която е тръгнал. Няма данни да е напуснал страната. ДАНС също участва в издирването му.

На въпрос защо се е стигнало до издирване чрез „Интерпол” Лазаров отговори, че това са абсолютно реални способи, които са необходими да се проведат в една такава процедура. Лазаров посочи още, че са проверявани разговорите на Сертов и допълни, че няма данни колата да разполага с GPS- система.

Имах намерение да изпратя хеликоптер в Южна България, който да се включи в издирването Петко Сертов. Метеорологичните условия не позволиха летателният апарат да излети вчера. Поддържаме връзка с контактния център на „Гранична полиция“, както и с абсолютно всички съседни държави. Постъпила е информация, че до момента на изчезването си не е регистрирано Петков Сертов да е пресичал някоя от границите", каза  още Светлозар Лазаров, предаде „Фокус“.

„В момента, в който бях уведомен за казуса „Сертов“, сме се свързали с Висшата касационна прокуратура, Държавна агенция „Национална сигурност“, както и с политическото ръководство. В момента няма данни за извършено престъпление срещу Сертов. До момента нямаме потвърдена версия и затова работим по всички възможни, докато не бъде изключена някоя", обясни главният секретар на МВР.
"Нямаме данни Петко Сертов да е има финансови проблеми. Сумата, която е изтеглил, е обичайна за него. Два пъти на месец е теглена подобна сума от него", допълни още Светлозар Лазаров.

Петко Сертов за последно е управлявал Опел „Астра“ – светлосив металик с регистрационен номер СА2987РМ – модел 2009 година, заяви Младен Маринов, началник на СДВР. „Превозното средство за последно е засечено в центъра на София. Продължава работата по установяване и изземане на видеозаписи от общински и частни камери в района. Нямаме категорични факти за посока, която е поел. Изтеглил е определена сума пари в района на НДК, която не е необичайно висока за начина на живот, който е водил Петко Сертов. Този факт може да ни помогне да установим движение на издирвания в определен диапазон от време“, обясни Маринов.
„Призовавам всички граждани, които имат информация за местонахождението на автомобила, да я предоставят чрез системата на телефон 112 към СДВР. Работим съвместно с „Криминална полиция“ и ДАНС по установените факти, с които разполагаме“, допълни началникът на СДВР.
„Каква е точната изтеглена сума пари не е от значение. Все пак това са лични данни, които е редно да бъдат конфиденциални. Всяка една информация, която е конкретна и потвърдена, ще бъде изнесена, за да не бъде спекулирано с темата“, уточни Младен Маринов.

Петко Сертов е имал навика да пътува в труднодостъпно местности, за да се разтовари от стреса – работи се и по версия за ПТП. Това каза Георги Костов, заместник-главен секретар на МВР. „Не изключваме варианта да е напуснал страната без ние да имаме данни за това. Съществува вероятност издирваният да се нуждае от помощ. Всички лични документи, с които е разполагал Петко Сертов, са били в него. Съпругата му обясни, че не му се случва за първи път да си остави мобилните телефони вкъщи“, обясни Костов.
Той каза още, че са се появили множество спекулативни и неверни данни в медиите по повод изчезването на Петко Сертов. „Изнасяме тази информация по случая с цел да разсеем невярната информация, както и да се заяви пред обществото, че сме извършили един голям обем от оперативно-издирвателни действия, които към момента не са дали никакъв резултат“, съобщи заместник-главния секретар на МВР.

„Разчитаме регистрационният номер на автомобила, с който за последно е бил забелязан Петко Сертов, да бъде огласен в медиите и очакваме помощ от гражданското общество. До момента сме установили, че Сертвов е в неизвестното от 15.30 часа на 5 декември. На 6 декември сме осведомени от съпругата му, която е помолила за конфиденциалност и чиято молба уважихме до понеделник тази седмица“, посочи Георги Костов.