Румяна Бъчварова оглавява Съвета за електронно управление

Ще бъде създаден и Бизнес съвет, който ще подпомага дейността му

Съветът за електронно управление, който трябва да координира въвеждането на цифрова администрация, ще бъде ръководен от вицепремиера по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова. Това реши Министерският съвет на редовното си заседание днес, съобщиха от правителствената информационна служба.

Този орган беше създаден през 2011 г. по време на първия мандат на премиера Бойко Борисов. Кабинетът „Орешарски” реши да възобнови дейността му през май 2014 г. и постави начело вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева. Предишното управление остави в наследство пътна карта за електронното управление за 2014 г. и 2015 г., както и Стратегия за електронното управление, според която държавната администрация трябва да бъде 100% дигитализирана до 2020 г.

Според днешното решение към съвета ще бъде създаден и Бизнес съвет от представители на организации от сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ), който ще подпомага работата му.

Ще бъде актуализиран съставът на Съвета съобразно новата структура на правителството. Ще бъде открита дирекция „Информационни технологии и електронно управление” в МТИТС, ще се прецизират функциите на Съвета, на секретаря и на секретариата му. Целта им е да се осигури ефективно функциониране на Съвета за електронно управление.