Чакат ни по-сложни киберзаплахи през 2015

Опитните престъпници ще наблегнат на кражбата на информация

Няколко големи кибератаки през настоящата година принудиха много компании да обърнат по-голямо внимание на информационната сигурност. През следващата година ситуацията ще се усложни още повече, тъй като хакерите ще започнат да използват по-усъвършенствани методи за взлом, предупреди McAfee Labs, пише technews.bg.

Шпионажът в киберпространството ще се засилва. Опитни престъпници ще събират тайно информация, докато новаците ще търсят начини за кражба на пари и разрушаване на бизнеси, сочи докладът McAfee Labs 2015 Threats Predictions.

Малки хакерски и терористични групи ще се активизират в извършване на мощни DDoS атаки и заразявания с вируси на секторите за зареждане в твърдите дискове (Master Boot Record) с цел изваждане от строя на цели мрежи.

Киберпрестъпниците ще използват най-ефективните методи, за да останат незабелязани в мрежите на жертвите, от които крадат информация в дълги периоди от време, предупреждава McAfee.

Съвременните хакери, определяни като „национални агенти за кибершпионаж”, все по-често използват тактиката за наблюдение и изчакване на момента за провеждане на по-умни и ефективни атаки, се посочва в доклада.