Разделят ДКЕВР на две

Комисията категорично подкрепи избора на състава й да става от Народното събрание

Комисията по енергетиката прие на първо четене промени в Закона за енергетиката, предаде Нова телевизия. Предвижда се промяна в начина на избиране на състава на ДКЕВР, както и разделянето на комисията на две части- енергийна и водна. Законопроектът бе подкрепен от представителите на всички групи с изключение на БСП и "Атака".

Според вносителите на документа в момента въпросите от ВиК сектора, които са не по-малко важни за обществото, остават на заден план в дневния ред на комисията.

Поправките засягат три аспекта- изборът на състав на членовете на ДКЕВР, по-голямата прозрачност на решенията и разделянето на комисията на две. Според законопроекта, внесен от служебния кабинет, съставът на ДКЕВР вече ще се избира от Народното събрание, а не от Министерски съвет. 

Председателят на ДКЕВР Светла Тодорова обяви по време на дебатите, че комисията категорично подкрепя избора на състава да става от Народното събрание. В същото време обаче тя изрази резерви към механизма на разделяне на комисията и по-конкретно към факта, че законопроектът предвижда председателят да остане един и същ въпреки разделянето.