Законът за енергетиката приет на първо четене

Всички народни представители гласуваха "за”

Депутатите единодушно подкрепиха на първо четене промените в Закона за енергетиката, предложени от депутатите от Коалиция за България.

Гласуваха общо 104 народни представители, като всички бяха "за”. В гласуването не участваха депутатите от ГЕРБ, които за пореден ден не са в пленарна зала.

Текстовете предвиждат от цената за пренос да отпаднат добавките за зелена и кафява енергия. Добавките ще бъдат включени в цената на общата енергия. Освен да насърчи износа на ток, пакетът ще позволи на ДКЕВР да запази и дори да намали цената за битовите потребители,

Отпада задължението на НЕК да изкупува ток от всички производители. Това ще става от най-евтините - АЕЦ "Козлодуй"и "Марица-Изток 2". Когенерацията ще бъде изкупувана само, след като се задоволи потреблението от евтините източници.
Законопроектът за промени в Закона за енергетиката, предложен от депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, Искра Фидосова и Ивайло Московски беше отхвърлен. От гласували 112 депутати, 96 бяха против.   

Депутатите в Народното събрание приеха на първо четене и промени в Закона за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Гласуваха 84 народни представители, от които всички "за".

Промените предвиждат зелената добавка от такса пренос да отпадне, което ще позволи в много кратък период износът на електроенергия да се възстанови. Другата промяна в закона се отнася до разрешение на държавните органи да използват средствата, натрупани от продажба на зелени сертификати, за компенсиране на разходите на тези ВЕИ-та.