Николай Ненчев: Няма да намаляваме състава на Българската армия

Може би ще има съкращения в администрацията

Имаме споразумение с ГЕРБ, където ясно и категорично сме записали, че няма да намаляваме състава на Българската армия. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти след заседанието на Комисията по отбрана, предаде Агенция „Фокус”.


По отношение на това дали има подкрепа за бюджета от Реформаторския блок, министърът подчерта, че няма скрупули да води разговори с която и да е парламентарна група и политически лидер, за да бъдат постигнати необходимите цели, които са поставени по отношение на бюджета. Ненчев добави, че подкрепа е изразена не само от Реформаторския блок, а и от Патриотичния фронт.
Министърът на отбраната увери, че продължават разговорите с парламентарните групи за бюджета. „Решенията за бюджета се взимат в Народното събрание, така че нямам безпокойство. С всяка една от парламентарните групи съм готов да се срещна. Все пак говорим за Българската армия, независимо от политическите пристрастия”, подчерта той.
 „Водим тежки разговори, включително с моя екип. Разбираме тежестта, пред която сме изправени. Трябва да вземем от някой друг – здравеопазване, култура, образование”, коментира Николай Ненчев.


На въпрос за средствата за мисиите от централния бюджет, министър Ненчев обясни, че тези, които са предвидени към момента, ще бъдат за сметка на бюджета на министерството, но ако са повече, трябва да бъдат поети от централния. „Има различни опции. Аз съм обнадежден. По всяка вероятност ще се справим с тази ситуация”, каза още министър Николай Ненчев.


„Може би ще има съкращения в администрацията – такива, каквито е необходимо да извършим. Във всяка една администрация има съкращения. Не мога да кажа още за колко души – обмисляме. Бих искал да взема единствено и само правилни решения”, посочи Ненчев.
На въпрос дали това означава, че няма да има съкращение на военни, а само на администрацията, Ненчев заяви: „Правим всичко възможно. Ако е необходимо, ще актуализираме бюджета. Сега правим една поправка – т.нар. „инхаус” да ползваме услугите на нашите дружества, а не да поръчваме на други фирми, където изтичат много средства. Очакваме част от приходите, които взимаме от недвижими имоти, да останат в бюджета на Българската армия, а не в централния бюджет”.