До края на годината планираме отпуската за 2015 г.

Общество

11-12-2014, 20:02

Снимка:

mobilmusic.ru

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Не губим дни от платения годишен отпуск

Можем да вземем отпуск и без съгласие на шефа

Ако не сме използвали 20-те дни годишен отпуск, работодателят може да бъде глобен с до 15 000 лева

Дойде време за планирането на почивките през следващата година. По закон работодателят няма право да отказва планиран в графика отпуск без да има основателна за това причина. Отпускът както обикновено се планира година по-рано. А всяка промяна се съгласува с директора на фирмата, припомнят от Нова телевизия.

„Планът е задължителен. По закон изпълняваме тази буква на закона, но чисто културно знаем, че има много промени в годината”, обяснява Калин Радев, управител на софтуерна компания.

В случай, че работодателят не е дал възможност на служителя си да вземе полагащите му се 20 дни годишен отпуск, могат да бъдат наложени санкции до 15 000 лева. Именно затова следят инспекторите.

„Ако работникът е предвидил отпуската си в графика и работодателят не му даде този отпуск, работникът има право с двуседмично предизвестие да го уведоми, че започва ползването на отпуска”, обяснява Теодора Гичева от ГИТ.

От бизнеса обаче намират планирането за трудно изпълнимо.

„Това е един излишен административен натиск и една процедура, която е напълно безмислена и нереална. Ние работим с мисловен капацитет и е много важно за нас служителите да са отпочинали”, обяснява Тончо Томов от Българска стопанска камара.

На няколко допълнителни почивни дни ще могат да се зарадват и мюслмани, арменци, евреи и католици у нас, заради религиозни празници. Работещите имат право и да прехвърлят за следващата година 10 дни от отпуска си за предходната, дори и без изрично да са оповестили това си искане.