Нова швейцарска програма блокира зимния туризъм у нас

След „Прозрачни планини” още една швейцарска програма финансира неправителствените зелени организации, работещи срещу развитието на зимния туризъм у нас

Става въпрос за „Зелени закони”. Изпълнители на дейностите са Тома Белев, Петко Ковачев, Стефан Аврамов и други зелени активисти. Парите по програмата, както и предишната, са осигурени от Швейцарската конфедерация чрез „Фонд за реформи с участието на гражданското общество”. И този път буди учудване фактът, че швейцарците не признават друго гражданско общество, освен Белев и хората около него. Партньори на проекта са, разбира се, медийната група „Икономедиа”, коалицията „За да остане природа в България” и Българско национално радио. Последните, въпреки че са обществена медия, в която е задължителен плурализма, в предаванията си, особено в сутрешните блокове, канят единствено представители на партньорите си от коалицията „За да остане природа в България”. Програмата „Зелени закони” ще се изпълнява до средата на 2015 г. Както и другата – „Прозрачни планини”, и тази ще бъде използвана за бойкотиране на разработваните в момента планове за управление на Рила, Пирин и Витоша. Основно срещу тях е насочена цялата дейност и на двете програми.

Практиката на финансираните от швейцарците НПО-та е чрез уличен и медиен натиск и гражданско неподчинение да принуждават държавните институции да отхвърлят или забавят  проекти, свързани с планинските региони в България. Друга част от стратегията им е да притискат отделни депутати и политически партии да участват в организираните от тях дебати, прикрити зад фалшивата грижа за опазване на природата. В последствие резултатите от тези дискусии биват представяни чрез медиините им партньори изкривено и манипулативно съобразно интересите и целите им. Финансирането от страна на швейцарската програма единствено на противниците на туризма у нас и необяснимото им толериране от официалните български власти създават непреодолими пречки пред инвеститорите и пред тези, дръзнали да имат други виждания за развитие на бизнес средата у нас. За разлика от швейцарците, където годишния доход на глава от населението е 60 000 $, у нас е десет пъти по-малко – 5 490 $. Да не говорим за десетките хиляди километри писти и лифтове и стотиците зимни центрове, изградени в Швейцария. За разлика от тях, в България е друго. Следствие на огромната безработица и ниския жизнен стандарт, с малки изключения,  планинските райони у нас са обезлюдени и запустели без каквато и да било перспектива за развитие. Превръщането на България под чужд натиск и с чужди пари в един огромен резерват не носи ползи нито на обществото, екологията и опазването на околната среда. Още по-малко на местните общности. Единствените печеливши са неколцина отбрани еколози, получаващи пари отвън.

Противопоставяме се на дългодишната практика на Швейцарската конфедерация да финансира само отбрани едни и същи неправитествени органзации и лица, работещи по проблемите на екологията и туризма в България.

Ще поискаме съдействието на българското Външно министерство за прекратяване на това недопостимо вмешателство в управлението на природните ресурси в България, заявяват от НГК „Природата за хората и регионите”.