Спад в нивата на реките в Южна България

Все още не е възможно отводняване в Ямбол и в Елхово

Нивата на реките в южна България започваха да намаляват. Спад има и в нивото на Тунджа край Ямбол и Елхово, но все още не е възможно да започне отводняването на залетите улици и жилища, съобщава bnr.bg.
Трети ден нивото на река Тунджа край Ямбол е паднало за последното денонощие с 11 см, но при Елхово само с 1 см и все още е много над допустимото. От седмица са под вода няколко улици, градският парк, стадионът и хиляди декари обработваема земя. Наводнени са 250 промишлени и жилищни обекта. В мазетата и приземните етажи на над 50 къщи водата стои дни наред. Отводняване не може да се предприема преди нивото да спадне до 3 м и 90 см, а това се очаква да стане в края на следващата седмица. За да започне оценка на щетите, водата първо трябва да се отдръпне.
Остава усложнена ситуацията и в промишлената зона на Ямбол, където и днес някои от фирмите останаха затворени.
Обстановката в Хасковска област след падналите обилни валежи е спокойна и Областният кризисен щаб обяви, че опасността от наводнения е преминала. Нивото на река Марица и е под критичните стойности, няма опасност от преливане на язовир "Тракиец". Въпреки това всички язовири, реки и водоеми остават под наблюдение. Водата в Хасково и община Минерални бани обаче засега не е годна за пиене и готвене.
Повишени са стойностите на показателя "мътност" на водата в Шумен. Затова от Регионалната здравна инспекция препоръчват да не се ползва за питейни нужди в населените места, които черпят от язовир "Тича". Това са Шумен, Велики Преслав, селата Панайот Волов, Белокопитово, Дибич.