Българинът масово у дома на Нова година

Едва 160 000 нашенци ще посрещнат 2015-а зад граница

Огромната част от българите ще посрещнат 2015 година вкъщи пред телевизора. Поне 80% няма да пътуват никъде, нито ще са на ресторант на Нова година. Така излиза според данни на българските туроператорски фирми и на анализи и оценки в бранша, пише "Всеки ден".

Само около 720 000 българи ще пътуват в страната и чужбина по празниците. Като по-голямата част от тях - около половин милион, са избрали нашенски курорти, хижи, вили за гости. Едва към 160 000 души ще отпрашат зад граница за Нова година. От тях пък повечето ще прескочат наблизо - по комшийски в Гърция, Турция, Сърбия, Македония.

 По-малко от дузина чартърни полети са резервирани от София за Испания, Италия, Дубай и морски курорти в Турция за български туристи специално за празниците. Още около 2000 родни туристи ще отлетят на почивка с редовни авиолинии. Така общо от българската столица по въздуха за чужбина ще пътуват около 5000 наши сънародници. 

 Огромната част от изчезващите на задграничен купон ще се изнасят по земя - най-вече с коли у съседите, както и организирано с автобуси.

 Най-твърдо оставащата у нас и посрещащи Нова година в семейна обстановка вкъщи е групата на хората над 60-годишна възраст - пенсионерите и живеещите в малките градове и селата, сочат социологически изследвания. А най-много младите - до 29 г., решават в последния момент къде да купонясват в чест на пристигането на 2015 г. До последно се колебаят и много столичани.

 Само около 5% от оставащите в родината за Нова година пък ще я посрещнат в ресторант или клуб. Все още малцина у нас са склонни да се разделят със софрата и да празнуват на площада - едва 1%. Точно толкова от българите пък ще се разделят с 2014 г. на работното си място - ще се трудят в празничната нощ.

 Най-голямата част от българите - една трета, могат да отделят за празника между 50 и 100 лв. Малко под 30% ще се вместват между 20 и 50 лв., а 15 на сто - до 20 лв. 6-7% сочат, че изобщо нямат възможност да отделят пари, за да празнуват. Всеки пети заявява, че ще може да изхарчи за посрещането на Новата година над 100 лв.

 

и.