Голяма социална активност и подобрена инфраструктура отчетоха в "Западен"(СНИМКИ)

Кметът на района докладва пред граждани какво е свършил през годината

Кметът на район „Западен“ Димитър Колев представи пред обществеността резултатите от работата на администрацията през 2014-та година. Представянето на годишния отчет премина при огромен интерес, като желаещите да присъстват на събитието изпълниха залата на районното кметство. Сред тях бяха кметът на район „Южен“ Валентин Василев, общински съветници, служители на администрацията, журналисти и граждани.

„През изминалата година сме положили 8047 квадратни метра нов асфалт“, обяви пред присъстващите кметът Димитър Колев. Сред основните улици, които са били ремонтирани през 2014-та той спомена „Люлин“, „Димитър Страшимиров“, „Силистра“, „Гусла“ и „Вечерница“. Кметът обърна специално внимание на свършеното в квартал „Прослав“. Именно там администрацията вложи огромни усилия като асфалтира улица „Борис Петров“, постави осветление на улица „Просвета“ и на парка до читалището, където също така беше изградена нова детска площадка и фитнес на открито. Кметът на район „Западен“ обяви, че догодина администрацията планира да преасфалтира улица „Просвета“, която е основната входно-изходна артерия за квартала. За отчетния период са изградени и 2500 квадратни метра тротоари. Кметът не скри задоволството си от реализирането на нова пешеходна алея до мол „Пловдив“, тъй като мястото е едно от най-посещаваните в целия град. 

Димитър Колев заяви, че районът се развива успешно, като подкрепи това с данни от служба ГРАО, според които през 2014-та година тук са разкрити нови 74 административни адреса. Кметът не пропусна да отчете и добрата работа на отдел „Екология“ като припомни за акциите по залесяване в района, проведени съвместно с ОП „Градини и паркове“ и благодари на директора на предприятието Стоян Алексиев за ползотворната съвместна работа.

През изминалата година район „Западен“ бе изключително активен и в социалната сфера. Тук бяха разкрити социални трапезарии, а администрацията и лично Димитър Колев се включиха в няколко благотворителни инициативи. „В сградата на кметството благотворителен базар за Великден и Коледа организираха от Сдружение „Паралелен свят“, а дори в момента, тук, във фоайето, има благотворителен базар, организиран от възпитаници на Дом „Рада Киркович“, заяви Колев. Изминалата година бе изпъстрена с много събития в сферата на образованието. Отделните детски градини и училища организираха тържества, състезания и конкурси, които се проведоха със съдействието на районното кметство.

На 1 юни – Деня на детето пред храм „Св.Климент Охридски” бе изнесен празничен концерт от деца от ЦДГ „Рая” и ОДЗ „Боряна” в присъствието на Знеполски епископ Арсений. На този концерт се роди идеята да се запознаят децата с големите християнски празници и да се научат на добродетели. Така през ноември стартира така наречената „Стая на добротата” в ОДЗ „Боряна” в квартал „Прослав“. Инициативата е подкрепена от светската власт в лицето на инж. Иван Тотев и се осъществява с благословията на Митрополит Николай. Така всеки месец отец Пантелеймон учи децата на християнски добродетели, като се грижи за тяхното духовно и нравствено израстване.

Осъзнавайки колко е ценен спорта за децата и подрастващите, за тяхното физическо развитие и изграждането им като личности, от администрацията застъпиха сериозно спортните събития през годината. Организраха се няколко турнира по футбол, волейболен турнир в СОУ Св.Св Кирил и Методий”, Национален крос „Мама, тате и аз, баба, дядо и внуче”. Децата от ЦДГ „Звезда” представиха достойно  района на състезание „Малките спортисти” , а всички градини включиха представителни отбори в  инициативата „Млади олимпийци”. Паралелно с това в район „Западен“ бяха организирани редица инициативи свързани с националните седмици на мобилността и бащата. Именно в Деня на бащата се проведе и уникален футболен мач, в който малчугани се изправиха на терена срещу бащите си и дори ги победиха. И през изминалата година администрацията се погрижи всички училища и детски градинии да са в добро състояние и със съдействието на кмета възникналите проблеми по сградите бяха своевременно отстранявани. Така на 15 септември новата учебна година започна по план във всички училища на територията на район „Западен“.

Димитър Колев отдели специално внимание и на един от най-големите проекти на район „Западен“ - строителството на ЦДГ „Мир“. Първата копка на важния обект беше направена през есента, като се очаква новата детска градина да отвори врати догодина. Тя ще обучава 200 деца, разпределени в 8 групи. Модерната двуетажна сграда ще разполага и с плувен басейн.