Меглена Кунева: Ако съдебната система се подреди, ще се подреди и държавата

Нивото на търпение вече е минало точката на кипене, според вицепремиера

Ако съдебната система се подреди, това означава, че ще се подреди държавата, заяви при посещението си в Сливен вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, предаде „Фокус”.


Кунева добави, че ако страната ни има такава съдебна система, която да бъде независима и наистина да осигурява справедливост и да прилага закона еднакво за всички, това ще бъде друга държава. Вицепремиерът подчерта, че не иска повече бъдещето на страната ни да бъде заложник на това, че някой не си свършва работата докрай в съдебната система и е склонен да приема поръчки или да не изпълнява задълженията си. Според нея, това обижда стотиците добри магистрати в България.


„Не може заради няколко души, които не искат да си свършат работата докрай, цялата система и цялата държава да страда. Нивото на търпение вече е минало точката на кипене и ако това не се разбере от тези, които не искат да правят нищо, които държат бездействието си, а не действието си, то трябва да ги накараме да разберат, че тяхното време е минало”, подчерта Кунева. Тя добави, че още в сряда ще бъде приета стратегията на Министерски съвет по отношение на съдебната реформа.


Кунева каза още, че българските граждани са показали отчетливо възмущението си и знаят, че държава се прави с  независими и смели хора, що се отнася до съдебна система и управление. Според нея, този обществен натиск ще свърши не по-малко работа, отколкото формалната - приемане на плановете. „Смятам, че никой не трябва да си прави илюзии, че хората ще търпят по същия начин да се развиват нещата в съдебната система нито по отношение на назначението на магистрати, нито с бездействието”, каза още Меглена Кунева.