Томислав Дончев: В последната година България страда освен от човешката глупост, и от природните стихии

Обмисля се вариант за задължително застраховане на частното домакинство

Земеделието е в моя ресор, но това не означава, че за всеки един случай мога да заместя ресорния министър, колкото и да ми е голяма главата. Това каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев в предаването „Полиграф” на България он ер.
„Факт е, че в последната година България страда – освен от човешката глупост, но и от природните стихии. За съжаление, ние започваме да мислим за превенция в повечето случаи, след като бедствието е минало”, каза Дончев и допълни, че въпросът не трябва да се фокусира само върху предприемачите в земеделския сектор и похабената продукция, тъй като същият въпрос го има по отношение и на частните жилища, които са пострадали от бедствия от всякакъв характер.
По думите му, това се случва всеки път, когато имам някаква трагедия, без значение дали това е станало в Перник, Мизия или в друго населено място.
„Държавата заделя между 70 млн.- 80млн. годишно в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, където средствата се изразходват основно за публична инфраструктура – пътища, сгради и т.н”, заяви Томислав Дончев. По думите ми доколкото й стигат възможностите, комисията подпомага и частни домове на лица, които са в тежко състояние. „Тук се стига до принципният проблем, че това решение е неустойчиво. Това решение не е добро, когато говорим за частно домакинство, фабрика или унищожени площи”, заяви той. Дончев обясни, че за да се реши този проблем, се обмисля вариантът за задължителното застраховане, както е задължително при автомобилите.