Симеон Сакскобургготски припадна по време на литургията в "Свети Кирик"

Патриарх Неофит отслужи днес молебен след връщането на комплекса на църквата

Симеон Сакскобургготски припадна по време на речта на патриарх Неофит и пловдивдивския митрополит Николай в манастира „Свети Свети Кирик и Юлита” край Асеновград. Бившият министър-председател бе изведен от препълнения храм в обкръжението на пловдивски депутати и директора на пловдивската полиция. Оказана му бе медицинска помощ от екип на Спешна помощ, който бе в манастира, където са се събрали хиляди миряни. Инцидентът се случи веднага след думите от словото на митрополит Николай, в което той каза: „Когато царят е тук, това означва че държавноста е тук. Дано знакът да бъде разбран правилно”.

С камбанен звън манастирът "Свети Кирик и Юлита" над Асеновград посрещна днес главата на Българската православна църква- патриарх Неофит.

Щедро божие благословение пожела патриарх Неофит на всички, дошли да го посрещнат – на прага на манастира го чакаше пловдивският духовен клир начело с митрополит Николай, а по стръмния път нагоре преминаха стотици миряни.

Манастирът официално стана владение на Пловдивската митрополия след дългогодишна съдебна битка със Съюза на българските архитекти, чиято база беше от 1982 година. Доста време преди това манастирът не се ползваше по предназначение, има периоди, в които е бил и концлагер. След няколко съдебни дела на различни инстанции, съдът го върна на църквата. На 11 септември за първи път духовниците приеха обителта, а днес с визитата си патриарх Неофит поздравява пловдивския владика за това, че е успял да върне на манастира мястото на църковен център.

Архиерейска света литургия отслужи днес в присъствието на патриарх Неофит пловдивският митрополит Николай, а след това двамата заедно отслужиха молебен. За стотиците миряни бе приготвен от патриарха постен курбан в пет казана, риба и боб. Сред миряните на "Св. Кирик и Юлита" днес бе и Симеон Сакскобурготски.