БСК възропта срещу Ченалова

Усещането за справедливост у българските граждани е дълбоко компрометирано

Близо 2 седмици, след като френският посланик Ксавие дьо Кабан изнесе данни, според които магистрат съдейства за кражбата на фирма у нас, една от работодателските организации реагира с позиция по случая.

Българската стопанска камара коментира ситуацията с „Белведере Дистрибуция” ЕООД и „Домейн Менада” ЕООД и поведението на съдията по делото за несъстоятелност Румяна Ченалова, която изнесе в студиото на bTV редица факти за състоянието на дружествата, за да защити своите действия.

Заради неуреден дълг, в двете фирми влезе синдик, който е обвинен, че е сключил изключително скъп договор за охрана и така ги източва – даже и след погасяване на задълженията. Съдията обаче заяви, че дружествата са били предварително декапитализирани.

„Усещането за справедливост у българските граждани и, в частност – у предприемачите, е дълбоко компрометирано. Без гарантирана защита на собствеността и инвестициите не можем да очакваме инвеститорски интерес, икономическо развитие и просперитет”, пишат от БСК.

Според тях отнемането на правомощията на представляващите дружеството-длъжник ги лишава от възможност да организират защитата си в процеса. В същото време, „грубо нарушение на надзорните функции на предварителния временен синдик е сключването на търговски сделки с имущество на длъжника. Стига се до абсурд – при отстранени законни представители синдикът да формира волята на дружеството”.

От БСК допълват, че изключително безпокойство будят пробойните в системата за случайно разпределение на делата и изнасянето на факти и оценки за финансовото състояние на търговско дружество по дело, което не е приключило и което по закон се разглежда при закрити врати.

„Подобни практики приличат повече на саморазправа с активни стопански субекти, а не на съдебни процедури, адекватно защитаващи правата им. Няма стопански субект в страната, който да не може да бъде поставен на колене, заради сравнително рутинен търговски дълг”, подчертават от работодателската организация.