Все още е слабо търсенето на елхи в Добрич

Цените на дръвчетата варират между 15 и 35 лв.

Десетина дни преди Коледа на пазара за живи елхички в Добрич все още няма голямо оживление. Коледните дръвчета се търгуват между 15 и 35 лева в зависимост от височината им. 

Предлагането е на  кооперативния пазар, където могат да се открият както живи, така и изкуствени дръвчета. Репортер на Добрич утре установи, че на всички предлагани естествени елхички  са поставени контролни пластини. Проверки за тяхното наличие се правят от горските инспектори.

Търговците занимаващи се с продажбата на елхи споделят, че сезона е слаб в сравнение с минали години.

Много от клиентите предпочитат изкуствените дръвчета, защото инвестицията в тях се прави веднъж на няколко години.

Някой от  търговците залагат на гръцката ела, защото този вид е по-издръжлив и игличките им не окапват бързо, както при смърча. Техните цени не се различават от българските. Търговците се надяват бизнеса им да тръгне в последните дни преди Коледа.

И търговията с изкуствени дръвчета не просперира, оплакват се продавачите. В търговската мрежа могат да се открият в различни видове и размери  на цени между 10 и 50 лева.

Актуалното в играчките за коледното дръвче са тези с ретро визия, както   стъклените и ръчно изработени играчки. По базарите се предлагат и украси от текстилни играчки, както и  ледени  висулки.