Кметицата на Дебелт: Циганите искаха да ме линчуват


Ще поискам в Дебелт да има полицейски участък, това е единственият начин да има мир. Това обяви за „Черноморски фар” кметицата на селото Иванка Ангелова, която в края на миналата седмица бе нападната от група цигани. Стотина мъже и жени от ромската махала окупираха сградата на кметството, търсейки саморазправа.
Дойдоха да се разправят с мен, направо искаха да ме линчуват. Бяха разгневени заради изявлението ми, че незаконните къщи ще бъдат съборени. Викаха „оставка”, един от тях дори се опита да ме удари”, разказа Ангелова, която след инцидента почти е изгубила гласа си.
„Как да надвикаш толкова цигани, глас не ми остана. Не знаете какво ми беше като ме наобиколиха, в този момент нямаше и полиция. Но аз им казах – не сте ме избирали вие, аз не съм кмет на циганите”, добави кметицата. Тя призна, че още преди година и половина е настоявала пред МВР да бъде изграден полицейски участък в селото, но й е било отказано.
Иванка Ангелова е убедена, че мирът в селото може да бъде възстановен единствено когато незаконните къщи бъдат съборени, а циганите от тях – изселени. Още днес ще бъде изпратено писмено искане до Община Средец да се започне проверка. След като Дирекцията по строителен контрол се произнесе, ще се премине към бутане на къщи. Това ще стане най-вероятно през април.
„Ромите сами си казват – нямаме ток и вода, въшлясахме. Ами ако живееха законно, дали нямаше да имат ток и вода”, каза още кметицата. Тя подчерта, че в Дебелт все още има засилено полицейско присъствие, което ще остане докато напрежението не бъде неутрализирано.
Кметът на Средец Иван Жабов призна пред „Черноморски фар”, че предстои да бъде внесена докладна за разкриване на Дирекция социално подпомагане на територията на общината.
„Смятам, че това ще улесни комуникацията и координацията в нашата община. Ако имахме Дирекция социално подпомагане, вярвам, че този проблем сега нямаше да го има”, заяви Жабов.