Драмата със заложниците в Сидни приключи с атака на полицията

Заложническата криза завърши с двама убити и трима ранени в тежко състояние

Заложническата криза в австралийския град Сидни завърши с двама убити и трима ранени в тежко състояние, предаде БНТ.
Смята се, че една от жертвите е похитителят. Полицията щурмува кафенето, където въоръжен нападател държа повече от 16 часа пленниците си – клиенти и хора от персонала. Похитителят поискал да му донесат джихадистко знаме със знака на Ислямска държава. Той се оказа известен на властите – бежанец от Иран, който живее в Австралия от 18 години и срещу него има десетки обвинения в сексуално посегателство.


Официално, така и не стана ясно какви са били исканията му. Драмата се разигра на пешеходна зона в оживен район на австралийския град.
Повече от 16 часа изчака австралийската полиция преди да атакува кафенето, където въоръженият мъж държеше заложници. Щурмът започна след полунощ местно време. Преди това силите на реда преговаряха с нападателя, за когото твърдяха, че го познават – 49-годишен иранец, получил политическо убежище в Австралия, изпращал заплашителни писма на близките на загинали австралийски войници. Ман Харон Монис е в Австралия от 1996 г.


Цял ден информацията за драмата беше сравнително оскъдна - властите забраниха на медиите да оповестят какви са исканията на терориста, след като той накара пленени да се обадят на журналисти. Мъжът поиска черно джихадистко знаме и се смяташе, че иска среща с премиера на Австралия Тони Абът.


Полицията в австралийския щат Нов Южен Уелс, където се намира град Сидни обяви приоритета си още в началото. Андрю Скипионе, шеф на полицията в щата Нов Южен Уелс, заяви: „Нашата единствена цел е да изкараме хората от сградата живи и здрави. Това е нашият приоритет номер едно и той няма да се промени”.


Въпреки че се готвеха за нощни преговори, силите на реда атакуваха кафенето в пешеходна зона на Сидни. Поисканото от нападателя черно джихадистко знаме подсказваше, че той вероятно е привърженик на радикалните сунити от „Ислямска държава”. През септември Австралия се включи във военната кампания срещу тях в Ирак с няколко изтребители.