Йорданка Фандъкова поздрави Райна Кабаиванска по повод рождения й ден

Оперната ни прима и кметът на София разгледаха реставрирани оригиналните мозайки в подземния музей на „Света София”

Благодарна съм на кмета на София г-жа Фандъкова, защото виждам, че има развитие на културата в един период на глобална криза и в период, когато много малко държави правят нещо за изкуството. Това заяви оперната певица Райна Кабаиванска. В понеделник, 15 декември, примата на българската опера получи поздравление от кмета на София Йорданка Фандъкова по повод рождения й ден и разгледа подземния музей на базиликата „Св. София“, където са експонирани голяма част от реставрираните мозайки от времето на най-ранната църква – ІV век след Христа, съобщиха от пресцентъра на общината.
   
Културата за човечеството е най-важното и българската традиция трябва да бъде показана, каза също Райна Кабаиванска.
   
Реставрация на най-ранните мозайки от църквата "Св. София" е финансирана по столичната програма „Култура” в размер на 40 000 лв., каза кметът на София Фандъкова. В базиликата са намерени оригинални мозайки от времето на най-ранния християнски храм, запазен в базиликата „Света София”, от началото на ІV век. Експонирането на археологическите находки е важна част от приоритетите ни за опазване на културното наследство на нашия град, като през последните години над 2 млн. лева са инвестирани само от общинската програма „Култура”, каза кметът Фандъкова.
   
Мозайките в храма „Св. София“ разказват за изключително голямата духовна промяна, настъпила в началото на 4 век, когато християнството излиза от анонимност и става първопризната, а после и официална религия, разказа заместник-кметът на Столична община по направление култура и образование д-р Тодор Чобанов. Най-ранният храм е свързан с присъствието на светец или мъченик, който е бил погребан първо в гробището на Сердика, впоследствие храмът е изграден, допиращ се до неговата гробница, посочи също д-р Чобанов.
   
Общо 34 000 са посетили музея в църквата „Света София” от началото на тази година.