Красен Кралев: 80 % от децата ни са затлъстели

Спортният министър обеща лично да лобира за спорта пред големи компании

За съжаление, към момента битката на спорта с компютърните игри изглежда загубена. 80 % от децата у нас са с наднормено тегло. Стряскащите данни съобщи в ефира на спортно шоу „Гонг“ по Дарик радио министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Той бе категоричен, че единственият начин за борба със затлъстяването е да има повече качествен спорт в училище.

„Нищо лошо не искам да кажа за преподавателите по физическо възпитание у нас, аз самият съм открит като състезател от такъв човек, но заради ниското заплащане тези хора не са мотивирани особено. От друга страна, ако дадем възможност на клубовете да влязат вътре в училищата, техни треньори да влязат в третия час по физическо, тогава те ще имат директен поглед върху бъдещите таланти, ще могат да ги селектират и да ги насочват към клубовете, където детско-юношеските формации да ги поемата и развиват“, каза спортният шеф.

„За целта обаче ние трябва да се справим и с друг проблем. Има над 600 училища в страната в момента, водим разговори и с колегите от образователното министерство, които са без физкултурни салони. И ние като държавата сме длъжни да решим този въпрос, като осигурим финансиране за тях. Когато имаме базата, тогава може да искаме децата ни да спортуват“, допълни Красен Кралев.

„Трябва да сме реалисти, 66 млн. лева е бюджетът на министерството за следващата година - горе колкото струва левия бек на „Реал Мадрид“. В същото време искаме от нашите спортисти да бият италианци, испанци, германци, да не говорим за американци и руснаци. Това са нереалистични свръх очаквания. Държавата е в безпрецедентна икономическа криза, а спортът е пряка функция от състоянието на икономиката“. Така министър Кралев отговори на въпроса колко точно тежко е финансовото състояние на българския спорт.

Той обаче подчерта, че положението не е неспасяемо, ако средствата се изразходват ефективно и правилно. „Разработихме нова програма за финансиране на клубове и федерации. Ще наложим по-строг контрол и ще дадем преимущество на тези, които работят в детско-юношеския сектор. Не може да си позволи да финансира над 100 федерации. При тези финансови условия, всеки медал е бонус за нас, като аз дори не коментирам златни медали“, добави Красен Кралев.

Спортният шеф обеща и промяна на мениджмънта на столичната зала „Аремеец“, която през повечето дни от годината стои празна. "Ще преразгледаме цените, факт е, че в много малко спортни клубове могат да си позволят таксите, за да ползват залата. Ще запазим практиката да се печели от големите концертите, но за спорта да бъдат намалени таксите, така че повече спортни събития да се провеждат в тази прекрасна база. Като крайната ни цел е залата да излезе на позитивен баланс. И това е постижимо", каза Красен Кралев.

Въпросът за спонсорството и данъчните облекчения за благодетели на спортни клубове и федерации ще бъде поставен за обсъждане при писането на новия закон за спорта, който трябва да бъде приет до края на 2015 г., обеща министърът.

„Трябва да има данъчни облекчения за спонсорите в спорта, но рискът пет души да го правят наистина от добро сърце, а 95 да се опитат да си изперат парите е много голям. Освен това, представете си утре някой да инвестира 3 млн. лева в бадминтона, а няма резултати – как да бъде признато за разход. Ако ние предложим някаква система на НАП, на министерството на финансите, която да е справедлива, спортните хора сами ще предложат финансова подкрепа за любимите си клубове и отбори. Но трябва да намерим решение, така че да се изолират злонамерените опити“, категоричен бе Красен Кралев. Той пое ангажимент през следващата година лично да се срещне с големи компании, които да убеди да инвестират в българския спорт.