8 нови случая на СПИН през 2014 г. в региона

Животът

17-12-2014, 09:13

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Способността на HIV да заразява със СПИН отслабва

Бургаска област е на пето място по разпространение на вируса на ХИВ/СПИН в България. За тази година са регистрирани 8 нови случая на заразени с коварната болест в региона. Според официалната статистика на Министерство на здравеопазването общият брой на живеещите с ХИВ/СПИН в България е 2025. От началото на годината до 21 ноември са регистрирани нови 195 ХИВ-серопозитивни.

 „Преди 5 години област Бургас беше на второто място в тази негативна класация. От 2004 г. обаче се работи сериозно по превенцията на болестта и затова се наблюдава спад. Няма точна статистика за общия брой на болните в Бургас, тъй като те предпочитат да се лекуват в други градове, за да запазят анонимността си”, заяви за faragency.bg  Нела Иванова, изпълнителен директор на Сдружение „Доза обич”.

По нейните думи три са основните рискови групи за заразяване с болестта – мъже, които правят секс с мъже, хора, инжекционно употребяващи наркотици и комерсиални секс работници. В момента сдружението разполага с 3 дневни центъра в морския град – по един за всяка целева група. Имат дългогодишна практика и в бургаския затвор.

По данни на Европейския център за контрол на заболяванията през 2011 г. честотата на новите случаи с ХИВ в страни от ЕС е средно 5,7 случая на 100 000 души. За България тя е 2,7 на 100 000.