Младият пианист Светослав Тодоров изнася концерт в родния си Добрич

Тази година изнесе концерт за Британската принцеса Ана в Единбургския дворец

На 18 декември от 18.00 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ Коледен клавирен концерт ще изнесе младият пианист Светослав Тодоров. Концертът е в рамките на цикъла „Дарования 2014“, организиран от Община град Добрич и Ротари клуб – Добрич.

Светослав Тодоров е роден в гр. Добрич в семейство на музиканти. На 6 години започва да се занимава с музика в СОУ „Св. Климент Охридски” гр. Добрич, учейки пиано при Детелина Захариева. След своите многобройни успехи е поканен да продължи образованието си в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна и от 2003 година е в класа по пиано на Мария Гинева. В края на 2008 г. за заслугите си към културния живот на Варна младият пианист е награден с поздравителен адрес от кмета на града Кирил Йорданов. За 2009 г. Светослав е обявен за едно от децата на Фондация „Димитър Бербатов”. Стипендиант е на Министерство на културата,  „Ротари Евксинград”, „Лайънс клуб” и „Майчина грижа” за високи творчески постижения. През 2010 г. Светослав завършва с отличен успех своето средно специално образование и е определен за един от най-изявените ученици на училището, като бива отличен с награда „Артерия” 2010 за адекватно приложение на уменията, по време на учебния процес. Преди да се присъедини към престижния Единбургски университет - Великобритания, той учи една година в НМА „Панчо Владигеров” – София при Стела Майсторова и Илия Чернаев. През 2011 г. Светослав започва да учи при известните британски пианисти Питър Евънс и Стивън Осбърн. Получава наградите „Доналд Тоуви” 2012 за изпълнение, което го прави втория първокурсник-носител в историята; награда „Единбург” 2013, „Златният медал” на Единбургския фестивал-конкурс 2013. Той е концертирал в редица престижни европейски зали - Гаво” в Париж, „Рахманинов заль” в Москва и други. В началото на 2014 г. е поканен да изнесе концерт за Британската принцеса Ана в Единбургския дворец „Холирууд”. По-късно е избран за „Млад концертиращ артист” (AYCA award) след прослушвания в Кралската музикална академия в Лондон. Изнася концерти с Варненска и Шуменска филхармонии, Единбургски фестивален оркестър, „Медоус” оркестър и Единбургски „Чарити” оркестър.

Светослав е лауреат на конкурсите „Надежди, таланти, майстори” 2007,2009 (3-та и 1-ва награда), „Музиката и Земята” 2009 (1-ва награда), „Албер Русел” 2008, (2-ра награда без присъдена първа), „Млади виртуози” 2009 (1-ва награда), 1. Международен конкурс за славянска музика – Москва 2009 (Гран При) и много други. Участва в майсторските класове на Паскал Немировски, Джоана МакГрегър, Дмитри Алексеев, Дина Паракина, Джоан Хавил, Наталия Трул, Фулвио Турисини, Питър Хил, Жени Захариева, Виктор Чучков, Тамара Паддубная и др.

В концертната програма са включени:

Л. Ван Бетовен – Соната N21 оп.53

С. Прокофиев – Соната No2 оп. 14

Ф. Шопен – Фантазия във Фа минор оп.49 –

Г. Лигети – Етюд No4

Д. Скарлати – Соната във Фа мажор К525

Р. Шчедрин – Басо Остинато

Дейв Брубек – Рондо ала тюрк и Джазов валс

Идеята на Светослав Тодоров и организаторите е концертът да се превърне в своеобразен музикален пърформанс. Входът е свободен.