Психиатърка е нападната от баща на момче с агресивно поведение

Лекарският съюз иска спешни законодателни промени в защита на българските лекари

Нападателят на д-р Божидара Пеевска в Раковски да бъде съден по бързата процедура настоява Български лекарски съюз – Пловдив, за това призова председателят му д-р Георги Кръстев. Той заяви, че ако българската съдебна система не произнесе адекватна присъда, лекарите ще се обърнат към международните правороздавателни институции.
Д-р Кръстев потвърди, че случаите на нападения над лекари са ежедневие и  са повече от 300 в цялата страна. Той даде пример от този понеделник за  лекар психиатър, нападната от бащата на момче, проявил агресия след преглед. Той обаче отказа да съобщи подробности за инцидента. Взето е решение пациентът да се премести при друг лекар, потвърди д-р Кръстев. Той обяви още, че очакват спешни законододателни инициативи за защита на българския лекар. 
Управителят на „Евромед” Раковски Георги Георгиев каза, че след разговор с кмета на Раковски Иван Антонов има постигнато споразумение за жива охрана на центъра.
Заместник - областният управител на Пловдив д-р Христо Грудев потвърди, че вече се изпълняват съвместните дежурства на лекарите и полицаите в етническите квартали на Пловдив, Карлово и други населени места.
Началникът на Охранителна полиция в Пловдив Любомир Рашков обяви, че при знак от диспечера екипите задължително синхронизирано ще действат с медицинския екип.  

Само три са спешните кабинети в болниците в Пловдив.  Скандалите там са ежедневие, това са личните ми 40 годишни наблюдения, обави днес заместник-председателят на БЛС-Пловдив д-р Пенчо Делев . Той уточни, че притока на неосигурени пациенти там след 19 часа е огромен и става единствено за сметка на болничните заведения. 

Точно те са най-конфликтните пациенти и за сметка на повечето случаи от ромски пациенти не могат да се обслужат истински спешните случаи, потвърди още д- Делев. По думите му трябват  законодателни мерки за пакет медицинска помощ за неосигурените, както  и разкриване на специални кабинети за намаляване на напрежението сред спешните лекарски екипи.  Спешните кабинетите в Пловдив са в УМБАЛ „Свети Георги”, МБАЛ „Пловдив” и в МБАЛ „Свети Пантелеймон”. Там минават по над 100 спешни случая на вечер, потвърдиха лекарите./радио Пловдив