1 година затвор за украинец пренесъл наркотици през границата


Наказание 1 година лишаване от свобода при общ затворнически режим ще търпи Леонид Шоклер, след като Окръжен съд Бургас одобри сключеното между него и Окръжна прокуратура Бургас споразумение за решаване на наказателното му дело. С него той се признава за виновен в това, че на 28.10.2014 г. около 12 ч. на ГКПП „Малко Търново“ на трасе за обработка на изходящи автомобили от Република България към Република Турция, с лек автомобил „Chery“ с украински регистрационен номер, без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, направил опит да пренесе през границата на Република България високорискови наркотични вещества 134,641 гр. коноп на стойност 807,42 лв. и 0,183 гр. амфетамин на стойност 5,49 лв. Шоклер се признава за виновен също и в това, че в условията на съвкупност с първото деяние, е направил опит да пренесе през границата на страната без знанието и разрешението на митниците, огнестрелно оръжие – револвер марка „Taurus“ и 134 броя патрони. Двете деяния са останали недовършени поради независещи от дееца причини.
С одобреното споразумение се отнемат вещите, предмет на престъплението и автомобилът, с който е извършено то. По неговата сила намереният у Шоклер украински паспорт на друго лице, ще бъде предаден в Консулската служба на Република Украйна в България.
Окръжен съд Бургас прецени, че първоначално предложеният вариант на споразумението не отговаря на изискванията на закона и предложи страните да договорят друго наказание. С него бе предвидено, Шоклер да получи наказание 3 години условно лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок. Съдът намери, че това наказание не е справедливо, не отговаря на степента на обществена опасност на деянията, за които отговаря обвиняемият и с него няма да бъде постигната целяната от закона генерална и лична превенция.
Определението на съда влиза в сила веднага.